Specialisaties

Algemene Kinesitherapie

De algemene kinesitherapie richt zich op de behandeling van klachten van het bewegingsaparaat. De kinesitherapeut voorkomt, herstelt en begeleid problemen van de spieren en de gewrichten. Zowel acute als chronische klachten worden hierbij aangepakt.

Manuele Therapie

Manuele therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam en de wervelkolom in het bijzonder. Manuele therapie ziet het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van je pijnklachten, in plaats van enkel lokaal de pijn te verzachten. 

De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, stretching-technieken, triggerpuntbehandeling, harmoniserende technieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, bewegingsadvies, rug- en nekscholing… en nog veel meer.

Lymfedrainage a.m. Vodder

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

 

Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie is zowel voor patiënten die een orthopedische ingreep (heup-, knie-, schouder- en andere prothese) hebben ondergaan, als voor een behandelingen gericht op een conservatief (niet operatief) genezingsproces voor diverse klachten.

Ook andere gewrichtsoperaties en alle arthroscopische ingrepen (vb. bij een meniscusletsel, voorste kruisbandletsel, een scheur in een pees ter hoogte van de schouder) vallen hieronder.  

Het optimaal herstellen van dergelijke ingreep wordt voornamelijk bepaald door de revalidatie.

Kaak- en kauwproblemen (TMD)

TemporoMandibulaire Dysfunctie (TMD) is een disfunctie van het kaakgewricht en uit zich in pijn in de kaak, krakende gewrichten en andere heel diverse symptomen. Te sterk gespannen spieren, stress, tandenknarsen, letsels en zelfs trauma’s behoren tot de factoren die het ontstaan van dit syndroom kunnen verklaren. 
 Het is een musculoskeletale disfunctie van het gewricht (spierstoornis, ontwrichting of verwonding van de meniscus tussen de kaken) die zich uit in lokale pijn, maar ook pijn elders in het lichaam.  

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt gebruikt bij pijnlijke of gespannen spieren. Triggerpoints of spierknopen liggen vaak aan de oorzaak van klachten zoals stijfheid of pijn. De kinesitherapeut gebruikt een dunne acupunctuurnaald waarmee deze verhardingen doeltreffend worden aangepakt. Hierdoor kunnen de spiervezels terug ontspannen.

Medical Taping

 Bij Medical Taping word er een elastische tape op de huid aangebracht. Deze tape zal ondersteuning bieden aan spieren, zenuwen, bloedvaten, lymfevaten,... en hun werking stimuleren. 

Oncologische revalidatie

  De kinesitherapeut treedt op als coach in een één-op-één-relatie:

informeren, adviseren en begeleiden zowel voor, tijdens als na de kankerbehandeling.

Rekening houdend met de fysieke en mentale toestand van de patiënt en de nevenwerkinging van de behandeling wordt een persoonlijk plan opgesteld om het lichamelijk functioneren te verbeteren.

Cardiale revalidatie

Patiënten die door omstandigheden niet kunnen revalideren in een ziekenhuis, kunnen bij ons in de praktijk een persoonlijk revalidatie-traject volgen.

Hierbij wordt op basis van een conditietest een evidence-based oefenprogramma opgesteld en volgens de nieuwste richtlijnen gewerkt naar herstel en werkhervatting.